leuke babyshower tips
babyshower etiquette
babyshower spelletjes
creatieve babyshower spelletjes
hapjes voor een babyshower
high tea babyshower
ideeen voor een babyshower
leuke thema babyshower tips
organiseren babyshower

leuke babyshower spelletjes
babybingo
babybrabbel
babydieren
baby in andere taal
babyliedjes
bakerpraatjes
bekende ouders
jongen of meisje
jongensnamen
mama of papa jongen
mama of papa meisje
meisjesnamen
prijs raden
wat ik voor je wens
woorden met jongen
woorden met meisje
antwoorden spelletjes

babyshower checklist
checklist babyshower

babyshower recepten
scones
soesjes

meer babyshower tips
feestartikelen voor babyshower
leuke babyshower uitnodiging

leuke babyshower plaatjes
babybad
baby ballonnen
baby op de maan
babyschoentjes
babyvoetjes
beschuit met muisjes
disney baby
hobbelpaard
huilende baby
jongen baby
kinderwagen
knuffelbeer
lachende baby
leuke baby
luier
meisje baby
ooievaar
rammelaar
rompertjes
slabbertjes
slapende baby
speen
spelende baby
vintage baby
wieg
zwangerschap
Geschiedenis van de babyshower

De geschiedenis van de babyshower begint heel lang geleden.

Waarschijnlijk werden er al feesten gevierd rond de geboorte van een baby in het oude Egypte en in de Romeinse tijd. De babyfeesten werden vooral gehouden nadat de baby was geboren. Ze lijken meer op de kraamfeesten die we nu geven, een feest enkele weken na de geboorte van een baby.

De babyshowers zoals wij ze nu kennen beginnen in de Victoriaanse tijd. De shower werd nog wel steeds gegeven nadat het kindje was geboren. De zwangere preutse Victoriaanse dames hielden zich tijdens de zwangerschap vooral verborgen in het huis. Over zwangerschap en geboorte werd niet gesproken, stel je voor! De dames kwamen samen tijdens een High Tea.

Het was een moment om de moeder te overstelpen met goedbedoeld advies van ervaren moeders en natuurlijk waren er cadeautjes voor zowel de moeder als de baby.

De babyshower werd alleen gegeven na de geboorte van het eerste kindje.


De moderne babyshower ontstaat

Na de tweede wereldoorlog verandert het tijdstip van de babyshower. De babyshower wordt nu gehouden vóór de geboorte. Het was vooral om economische redenen. In de jaren na de oorlog werden veel kinderen geboren maar de meeste aanstaande ouders waren arm.

Cadeautjes voor moeder en kind waren dus meer dan welkom en in veel gevallen ook noodzakelijk. Het ging vooral om praktische cadeaus die vaak zelfgemaakt waren.

Nog steeds was het de gewoonte om alleen bij het eerste kind een babyshower te houden. Spelletjes zoals ze nu nog steeds worden gespeeld werden populair en het geslacht van de baby raden was absoluut favoriet.

Waarom wordt het een babyshower genoemd?

Omdat moeder en kind een ‘shower’ (douche) met cadeautjes kregen. Het was nog steeds een feest voor de moeder en het kindje dat op komst was. De aanstaande vader was niet aanwezig, overigens, er waren helemaal geen mannelijke gasten.


Babyshower nu

De babyshowers van nu lijken nog veel op de babyshowers van na de tweede wereldoorlog en daarnaast op de showers die de deftige Victoriaanse dames gaven.

Het geven van (zelfgemaakte) cadeautjes is nog steeds een belangrijk element van iedere babyshower. De spelletjes zijn misschien anders in uitvoering maar worden nog steeds gespeeld. Het grote verschil is waarschijnlijk dat het niet alleen meer exclusief voor moeder en kind is. Ook aanstaande papa’s kunnen worden uitgenodigd en hebben in sommige gevallen een eigen babyshower, een ‘daddy shower’.

Zelfs een shower voor opa en/of oma wordt populair, een heuse ‘granny shower’. Ook is het heel normaal om niet alleen voor het eerste kindje een babyshower te houden. De ‘diaper shower’ deed zijn intrede en bleek reuze praktisch. (Voor de geboorte het tweede/derde kind enz. worden luiers gevraagd)

De High Tea van de keurige Engelse dames bleef door de jaren heen wel populair.

home
© leuke-tips.nl - babyshower geschiedenis